Történet hangokkal

2 napos dramatikus zenei tréning és alkotó folyamat

Pap Gábor vezetésével

Neked való?

Műfaj: dramatikus zenei tréning

Nehézségi fokozat: semmilyen előképzettséget nem igényel

Korosztály: 18 év felett

Dátum: 2020. október 17 - 18
Szombat: 10 - 18
Vasárnap: 10-15

Színház és zene határán

Alkotásra hívunk, olyanra, amely színház és zene határán keresi az „ihlet üveggyöngyeit”. 

Pap Gábor a módszeréről

“Amit én kínálok: egy alkotást segítő módszer. Olyan módszer, ami helyzetbe hoz, ha saját magadról szeretnél megtudni és/vagy átadni valamit. Több évtizede formálódnak ezek a Dramatikus Zenei Gyakorlatok a benne résztvevő diákok, hallgatók, színházi alkotók által.

A lényege röviden: különféle hangok (zajok, zörejek, effektek, zenei hangok, konkrét dallamok, beszéd) és gesztusok (mozdulatok, tekintetváltások, érintések) közvetlenül kommunikálnak egymással. Mindennek közös forrása mi magunk vagyunk, a mozduló-játszó-hangokat adó ember, aki így saját hangjai-mozdulatai hatását elevenen tapasztalja meg a többiek gesztusaival-hangjaival való találkozásban.

A közös improvizációt követően együtt gondolkodunk arról, hogy az egymással kölcsönhatásba került színházi jelek létrehoztak-e valamiféle közös jelentést a számunkra. Az egész egy élő folyamat, aminek a vége egy minden ízében közös és megismételhetetlen alkotás, egy zenés/hangos/színpadi eszközökkel elmesélt történet.


A tréning vezetője

Pap Gábor (Papesz)
zeneszerző, író, rendező
A Vörösmarty Mihály Gimnázium zene- és drámatanára, illetve a Traingspot társulat műveszeti vezetője

“Több mint negyedszázada foglalkozom színházzal és zenével – egyszerre. Pontosabban: a zenével a színházban. Ez azt jelenti, hogy művelem (voltam kritikus, színházi zeneszerző, dramaturg, rendező), és tanítom (remélem, rám nem igaz a mondás: „aki nem tudja, tanítja”). Nincs olyan szférája a magyar nyelvű színházi életnek, amit ne tapasztaltam volna meg valamilyen formában: dolgoztam különböző korosztályú amatőrökkel, profikkal és alternatívokkal, akiket ma függetleneknek hívnak (alig hatéves gyerekszínjátszótól a hatvanon felüli vidéki sztárszínészig), írtam zenét professzionális, kő- és független színházaknak. De mindenekelőtt (és közben) folyamatosan tanítok középiskolában és egyetemen, emellett képzek felnőtt színészeket és színészpalántákat, tartottam tréningeket magyar és nemzetközi helyszíneken.

Munkám egyik fő csapása a Vörösmarty Gimnáziumhoz köt. Zenét és drámát tanítok itt 1995 óta, amibe sok minden fér bele: a (kreatív) zene tanítása mellett vezetek csoportot, akikkel előadásokat készítünk, és kórust is, akikkel pedig koncertezünk. A másik fő irányom a 2007-ben alapított Trainingspot Társulat, ahol felnőtt alkotótársaimmal szenvedélyesen kutatjuk a zenével való színházcsinálás fortélyait. Előbb a zene és mozdulat közvetlen kommunikációjának lehetőségeire építettünk sikeres, fesztiváldíjas alkotásokat, ezt követően pedig néhány éve egy új színházi-nevelési irányzat, a zenés tantermi színház fejlesztésén fáradozunk.”

workshop a marczibányi téren

 

Nézz meg egy kis videós ízelítőt a tréningfolyamatról!                         

A videót Körömi Gábor készítette.

Jelentkezz a workshopra!

  • Észre sem veszed és máris beletanulsz a közös hangimprovizációba
  • Egy egyedileg kifejlesztett, speciális színházi próbafolyamat, amit csak itt tudsz kipróbálni…

Időpont:

Október. 17.-18. 

Szombat 10-18

Vasárnap 10 – 15

Ár: 25 000 Ft

október 9-ig early bird kedvezménnyel 

22 000 Ft

A tréning formája és helyszíne:

Színházi workshop max. 15 fővel, egy 140 négyzetméteres, légkondicionált térben és egy ahhoz tartozó, különálló, saját bejáratú belső udvaron, mindez a belváros közepén.

LIMITÁLT HELY ÁLL RENDELKEZÉSRE