Chekhov

színészi képzelet és fizikai jelentlét Turóczi Leventével

Neked való?

Műfaj: fizikai jelenlét tréning

Nehézségi fokozat: kezdőknek és haladóknak egyaránt

Előfeltétel: nincs

Időbeosztás: háromnapos tömbösített
November 6., péntek 18:30-22 óráig
November 7-8., hétvége 10-18 óráig

A Chekhov technika a színész képzeletének képességére és fizikai jelenlétére összpontosít.

Eszközei: a „pszichofizikai gesztus”, a test három központja (akarat, érzés, gondolkodás), ezek kölcsönhatása és a képzelet tudatos alkalmazása.

 

A képzelőerőről és a mozgásról két gondolat Mr. Chekhovtól: 

 • “A színész érzékeny és reagál a benne megszülető képzeletre. Eközben egységben a testével, nyitott marad a változásokra. Ez a képzelet – a színész belső energiájával – építi a karaktert, szinte eggyé válik a színésszel, és felszabadítja őt a karakter élő megjelenítésére.
 • A „… mozdulat ereje megmozdítja akaraterőnket, a mozdulat fajtája felkelti bennünk a neki megfelelő, határozott vágyat, s a mozdulat tulajdonság felidézi érzéseinket. … Célja formálni, megmozgatni egész belső életünket és ráhangolni a művészi célkitűzés szolgálatára.”

A Chekhov-technika dióhéjban

„Nem az a kérdés, hogy mennyire vagyunk tehetségesek, hanem az, hogy milyen akadályaink vannak. Ha a tehetségünket akarjuk növelni, akkor sok csalódással fogunk találkozni. Nincs mit növelni! A kérdés az, hogy hogyan lehet megnyitni azt a titkos szobát, ahol a zsenialitásunk rejlik. ” – Michael Chekhov

A Chekhov-módszer olyan gyakorlati eszközöket ad a színész kezébe, amelyekkel eljuttatja őt saját képességeinek és egyéni kreativitásának valódi kifejezéséhez. Egyidejűleg fejleszti a színész tudatos jelenlétét, kreatív akaraterejét és érzékelő képességét. Ez a folyamat a színész minden ismert és számára ismeretlen képességét aktivizálja eljuttatva saját határain túlra, a teljes “természetesség” állapotába. Hatása azonnal érzékelhető. A színész megtanul bízni saját inspirációiban és képességiben. Szabad alkotóművészként tekint mindenkire.

Egyik fő eszköze az imagináció – a képzelő erő aktivizálása és az atmoszféra megteremtése. A színész egy képzeletbeli testet vagy Pszichofizikai Gesztust használhat karakterének megteremtéséhez és megismeréséhez. Ezzel fedezheti fel annak mozgását, beszédét, érzéseit és azt a világot, amelyben a karaktere létezik.

Mi fog történni a kurzuson?

A kurzuson mozgásos és imaginációs gyakorlatokon keresztül lehetőséget teremtünk önmagunk és a többi résztvevő számára, hogy felszabadítsa kreatív energiáit. Ezzel az energiával kapcsolódunk a mellkasunk középpontjához (Imaginary Center), a környezethez és egymáshoz.

A kurzus elvégzése lehetőséget teremt a kreatív energia, a tudatos jelenlétet fejlesztésére. A képzelet és a mozgás tudatos alkalmazása a megélt és megjelenített gesztusokon keresztül mindenki számára egyértelmű – hétköznapi – eszközzé válik.


Hogyan készülj?

Kényelmes ruhát és cipőt hozzál. Olyat, amiben szívesen mozogsz hosszabb időn keresztül is. Persze lehetsz mezítláb is, vagy zokniban – lesz olyan gyakorlat, ahol kifejezetten ezt fogom kérni. Hozzál magaddal mindent, amire szükséged lehet – inni-enni valót. Egy hosszabb szünetet biztosan tartani fogunk a folyamat során, valahol a közepe felé.

Ár: 25 000 Ft

Október 23-ig early bird kedvezménnyel 

22 000 Ft

Turóczi Levente

Tréner, bohóc, színész, coach

Több, mint foglalkozom 10 éve dráma- és játékpedagógiával, érzelmi intelligencia fejlesztéssel. Színészeknek, vezetőknek, pedagógusoknak, felnőttképzési szakembereknek, egyetemistáknak tartok képzéseket. Voltam cserkészvezető, szerzetes, informatikus, tanár, alapítványi vezető.

Jelenleg tréner, színész és bohóc vagyok, a Kvázi & Max bohócduó tagja.

A Barossi Imre Artistaképzőben végeztem a Művészképzőt Bohóc szakirányon valamint a berlini Michael Chekhov International Academy-n szereztem Chekhov tanári képesítést.

Egyéb tapasztalataim:

  • Authentikus játék és életöröm – Angela Halsvorsen Bogo – 2016 Mozgásszínház, játék és jelenlét, bohóctechnika
  • Nemzetközi bohóctábor – Szarvas – 2017 –  Színésztréning
  • Commedia dell’Arte – 2018 – Színésztréning
  • Suzuki – 2018 – Fizikai színház, színésztréning
  • Commedia dell’Arte – 2018 – Színésztréning
  • Bohóc workshop – Davide Larible – 2018 – Bohóc- színésztréning
  • Kontakt improvizáció – Kontaktland – 2018  – Kontakt tánc
  • Land-Art – Kontaktland – 2018 – Természettel, természetben alkotó művészet

Az intenzív napok témái

Érzékelő testünk tudatos „használata” (összehúzódás-tágulás (expansion-contraction) – könnyedség-nehézség-egyensúly (lightness-heaviness-balance)

Képzelet – képzelőerő (imagination)

Atmoszféra teremtése és kisugárzás (radiation)

Minőség és szándék (irányokkal – gondolat-akarat-érzéskelés hármasa)

Pszichofizikai Gesztussal

 „Egy mozdulat ereje megmozdítja akaraterőnket, a mozdulat fajtája felkelti bennünk a neki megfelelő, határozott vágyat, s a mozdulat tulajdonság felidézi érzéseinket. … Célja formálni, megmozgatni egész belső életünket és ráhangolni a művészi célkitűzés szolgálatára.” – Michael Chekhov

Érdekel a tréning?

A jelentkezéshez kattints a linkre, illetve küldj nekünk egy emailt az életkoroddal és pár soros bemutatkozással (pár szó magadról,arról, hogy, játszottál-e már színpadon és hogy miért választottad magadnak ezt a tréninget).-
Az emailcímünk: metroworks.szervezes@gmail.com