Hogyan írjunk drámát?

Online dramaturgia tréning Lőkös Ildikóval

Neked való?

Műfaj: drámaírás

Nehézségi fokozat: kezdőknek és haladóknak

Előfeltétel: nincs

Időbeosztás: május 12-től 6 hétig keddenként este 19:00-22:00

„Ültess egy fát, nevelj egy gyereket, írj egy könyvet – nem éltél hiába.” (kínai bölcsesség)

A gyereknevelést és a faültetést rád bízzuk, de az írásban szívesen segítünk!

Drámát írnál? Szívesen látnád a dialógusaid a színpadon? Esetleg úgy érzed, ott lapul benned a mondanivaló, de nem tudod, hogy láss hozzá? Jó lenne végre nem csak a fióknak írni, hanem arra vágysz, hogy el is játssza a szövegeidet valaki? Esetleg írtál már korábban darabokat, de szívesen továbbfejlesztenéd a tudásod?

 

Miért pont ez a tréning?

Ha egy olyan tréningre vágysz, ahol személyes figyelmet kapsz, ahol türelemmel, megértéssel segítenek a jelenetírások nehézségeiben, sőt, ahol még abban is segítenek, hogy a darabod egy felolvasószínházi mozgalom segítségével színpadra is kerüljön, akkor nálunk a helyed!

Mit nyújthat neked ez a tréning?

Inspiráció


Ezen a tréningen nem üres lappal indulsz. A tréning elején konkrét történeteket gyűjtünk össze veletek az életből, amik mentén el tudtok indulni az írásban. Meg fogod tapasztalni, hogy jóval könnyebb így kezdeni a munkát.


Gyakorlatias eszköztár


Nálunk bepillantást nyerhetsz a drámaírás kulisszatitkaiba: hogy hogyan épül fel a színpadi jelenet, mitől jó a dialógus. Az elméleten túl intenzív gyakorlati műhelymunkákra számíthatsz.


A színpadra állítás lehetősége

A Metro Works Színházművészeti Szabadiskola a három legjobban sikerült szövegnek lehetőséget biztosít, hogy felolvasószínházi műhelye, az Okuláré Projekt keretein belül színpadra kerüljenek.

Ahol felolvasásra kerülhet a darabod: Okuláré projekt

A dramaturg műhelyek támogatása céljából a Metro Works Színházművészeti Szabadiskolát megalapító Amargant Színházi Műhely ősztől felfrissíti egy korábbi felolvasószínházi projektjét, az Okuláré Projektet. Ennek keretei közt korábban havi egyszer ugyanabban az időpontban egyszerre 15 városban olvasták fel kortárs drámaírók adott témára írt egyfelvonásosait. Ezeket a darabokat utána a helyi közönségek közösen elemezték, beszámolókat, kritikákat írtak, fényképek, videók készültek. Több darabot később rendszeres műsorra is tűztek a különböző amatőr és professzionális társulatok. A felállás ősztől annyiban változik, hogy ezentúl a dramaturgiai műhelyeink munkáiból összeválogatott egyfelvonásosokat olvassák majd fel a felolvasók. Pesten is lesz előadás, a Metro Works műhelyében a színészkurzusokon résztvevők közül válogatjuk majd ki a mi felolvasóinkat.

"...hiszek az irodalmi igényességgel megírt színpadi szövegekben, mondhatnám: drámákban. "

- Lőkös Ildikó

Kurzusvezető: Lőkös Ildikó,
a budapesti Játékszín
Jászai Mari-díjas dramaturgja

Jelenleg a Játékszín dramaturgja, de több magyarországi színházban dolgozott és dolgozik. A Nyílt Fórum elnevezésű szakmai találkozó szervezőinek egyike, melyet a drámaírók, dramaturgok, kritikusok számára évente rendeznek meg a kortárs magyar drámáról, s melynek a legfőbb célkitűzése fiatal, induló drámaírók felfedezése, népszerűsítése. Évek óta tanít különböző kurzusokon. Rendszeresen zsűrizik színházi fesztiválokon. Alkalmanként interjúkat, tanulmányokat ír, szakkönyvet szerkeszt.

interjú

A sorok között - interjú Lőkös Ildikó dramaturggal

A Játékszín dramaturgjával szó esett a különböző színházi közönségek dramaturgiai elvárásairól, a kortárs drámák jelenkori helyzetéről, a dramaturg szakma mibenlétéről és a kezdő írók lehetőségeiről.

Részletes tematika

1. hét

Mi a dráma?

2. hét

Mi a jelenet?

3. hét

Kik azok a szereplők?

4. hét

Hogy beszélünk? Mit beszélünk?

5. hét

Honnan hová?

6. hét

A: Kész! B: Tényleg?

A workshopon megtudhatod

  • Hogyan tudsz színdarabot kerekíteni egy általad választott történet köré…
  • Mitől működik jól egy színpadi karakter…
  • Mitől lesz élettel teli egy jelenet…
  • Ha jól sikerül a darabod, kipróbálhatod milyen érzés, amikor felolvasószínház készül belőle…

Időpont:

Május 12-től június 16-ig minden kedden este héttől tízig

A tréning formája és helyszíne:

Háromórás online zoom konferenciabeszélgetések a szobádban. Elméleti órák, felolvasások, megbeszélések. A kurzusvezető minden házi feladatod elolvassa a következő alkalomig.

A tréning ára: 25 000 Ft

LIMITÁLT HELY ÁLL RENDELKEZÉSRE

Bónuszok a workshop résztvevőinek

Dramaturg tudástár archívum

A zoom beszélgetésekből felvesszük az elméleti részeket, így később online megtekintheted őket. Szóval ha nem akarod, még jegyzetelned sem kell...

Zárt facebook csoport

Tagja leszel a Metro Works zárt dramaturg közösségének, ahol tudtok egymástól kérdezni és ahol beszélhetsz a korábbi és majdani résztvevőkkel az írói tapasztalatotokról.

Kedvezmény a következő tréningen

Ha jelentkezel a következő dramaturgiai témájú tréningre, kapsz rá 10 százalék kedvezményt!

GYIK

Gyakran ismételt kérdések

Egy átlag színházi alkotófolyamatban gond lehet, hogy a tréner és a résztvevők nem tudnak személyesen találkozni. Egy írói tréningen nem feltétlenül ez a helyzet. A munka nagy részét, az írást egyébként is egyedül kell csinálnod. A tréning konferenciabeszélgetésein a hangsúly inkább az eszközök, a dramaturgiai struktúra átadásán, egymás motiválásán és a személyes írói problémák közös megvitatásán van. Ezt a munkát online is meg lehet jól tanulni. Hidd el, a személyes figyelmet így is érezni fogod. A tréning offline része, a felolvasóest pedig lehetőséget biztosít majd arra, hogy személyesen is megismerjétek majd egymást. Fogd fel a karantén helyzetet úgy, mint lehetőséget. Ki tudja, mikor lesz legközelebb ennyi időd az írásra?

Nem szükséges. Akkor vagy a legalkalmasabb az itteni feladatokra, ha van benned nyitottság, figyelem és van némi szorgalmad.

Igen, tervezünk még dramaturgiai tréningeket. Az őszre ígért felolvasóest viszont nagy munkát jelent, és nem biztos, hogy a későbbi dramaturgiai tréningek végén is fogunk ilyet szervezni.

Folytathatod az írást egyedül, de szívesen látunk a további dramaturgiai képzéseken. Az egymás után következő tréningeken egyszerre próbálunk neked sokszínűséget és folytonosságot nyújtani. Olyan tréningeket szeretnénk, ahová ha gyakran eljársz, lehetőséged nyílhat egyre tapasztaltabb íróvá válnod. Rajtunk nem múlik.

A workshopon megtudhatod

  • Hogyan tudsz színdarabot kerekíteni egy általad választott történet köré…
  • Mitől működik jól egy színpadi karakter…
  • Mitől lesz élettel teli egy jelenet…
  • Ha jól sikerül a darabod, kipróbálhatod milyen érzés, amikor felolvasószínház készül belőle…

Időpont:

Május 12-től június 16-ig minden kedden este héttől tízig

A tréning formája és helyszíne:

Háromórás online zoom konferenciabeszélgetések a szobádban. Elméleti órák, felolvasások, megbeszélések. A kurzusvezető minden házi feladatod elolvassa a következő alkalomig.

A tréning ára: 25 000 Ft

LIMITÁLT HELY ÁLL RENDELKEZÉSRE