Kreatív írás és improvizáció

Hétvégi történetalkotó színházi workshop 

Neked való?

Műfaj: hétvégi történetalkotó színházi workshop

Nehézségi fokozat: útkereső kezdőknek és kalandvágyó veteránoknak

Előfeltétel: nincs

Időbeosztás:
április 22. péntek 19-22
április 23.-24. szombat-vasárnap 10-20, ebédszünettel

Az improvizáció és a kreatív írás fúziója

Az improvizációs gyakorlatok rengeteg lehetőséget rejtenek magukban, amiket nem csak kihasználunk, de tovább is fejlesztünk. Ennél izgalmasabbá pedig már csak akkor válik, mikor a látott jelenetsorok írásos formátumban kiteljesednek. A karakterizálással még emberibbé váló szerepek és azok cselekményeinek irodalmi formába öntése teszi kerekké a történetet.

Vagy fordítsuk meg – ki ne szeretné, hogy a fejéből kipattant történet, benne a karakterekkel, azoknak érzéseivel, tulajdonságaival és párbeszédeivel a szeme előtt elevenedjen meg? Ahol a leírt szavak hangot kapnak, a kitalált szereplők arcot, a jelenet pedig teret, ott megszületik a színház.

Hogyan épül fel a workshop?

A  két és félnapos tréning ideje alatt két csapattal fogunk dolgozni, az írásra és az improvizációra jelentkezőkkel. Mindkét kurzus résztvevőivel külön térben munkálkodunk majd egy-egy trénerrel, elég elszeparáltan ahhoz, hogy meglegyen a fókusz, de elég közel, hogy a közös munka idejére össze tudjunk ülni. 

Amíg az improvizációs csoport tagjai játékos feladatokkal merülnek el a techniikákban, fokozatosan megismerve a rögtönzött jelenetsorok létrehozásának fortélyait, a másik csoport a kreatív írás csínjaiban merül majd el, egyre magabiztosabban megállva a szövegalkotás talaján.

Mikor pedig a két projekt kereszteződik, a csoportok kiegészítik egymást. A megírt szövegekbe élet kerül a színészi játék útján, a kitalált jelenetsorok pedig megerősödnek az írott háttér hatására.

MIlyen lesz az improvizációs kurzus?

 Ezen a tréningen a fokozatosságra helyezzük majd a hangsúyt, ahol irodalmi alapra építünk jelenetet. Ennek instrukciók általi, játékos módon való fejlesztése és folyamatos megújulása az egyre komplexebb jelenetsorok létrehozásához vezető út. A workshop ideje alatt közösen fejlődünk majd, a cél pedig egy olyan improvizált jelenet megteremtése, ahol a dramaturgiai átgondoltság kereszteződik a rendezői instrukciókkal. Mindez egy megfontolt, még is új utakat kutató munkabemutatóban teljesedik majd ki, amiből aztán írott anyag válik.

Az improvizációs tréning egyik vezetője:
Ilyés Lénárd

2006-ban végzett az SZTE BTK magyar tanár szakán, illetve a Szegedi Nemzeti Színház stúdiójában. Azóta szabadúszó színészként és trénerként dolgozik, játszott pár kőszínházban (pl. Budaörsi Játékszín, Karinthy Színház, Szegedi Nemzeti Színház), jó néhány független színházban (pl. Teatr Novogo Fronta Prága, Andaxínház, GoBe Dance Company, Utca-Szak, Radikális Szabadidő Színház, Ködszurkálók), és vezeti saját, stúdiószínházi produkciókra épülő produkciós műhelyét, az Amargant Színházi Műhelyt. Intenzív tréningeket tart szerte az országban, illetve drámát és magyar irodalmat tanít a Solymári Fészek Waldorf Gimnáziumban. A Traktor Works Színházi Trénigfesztivál és a Metro Works alapítója. 

(Kép: KNI)

Az improvizációs tréning másik vezetője:
Markos Szilvia

Drámapedagógiát tanult, majd a Színház- és Filmművészeti Egyetem színházi nevelés szakára járt. Az Amaragant Színházi Műhely tagja és a HatásSzünet Műhely egyik alapítója. Rendszeresen tart foglalkozásokat, tréningeket felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt. A Traktor Works színházi tréningfesztivál egyik főszervezője és a Metro Works csapatának tagja.

(Kép: Lukács Flóra)

És mit nyújt a kreatív írás?

 

Olyan gyakorlatokat, amelyekkel az írás művészetének elsajátítását segítjük elő a három napos workshop ideje alatt! A terítéken leginkább párbeszédek és monológok vannak, de segítségül hívjuk az improvizált jelenetsorokat is. Ezeket a rögtönzéseket használjuk majd kapaszkodóknak, amik segítenek megtalálni egy-egy karakter egyéni beszédstílusát és annak variációit. Hogy boldogulnak a karakterek a hétköznapi csevegésekkel, vagy a mögöttes konfliktussal? Hogyan módosítsuk a jelenet ritmusát? Mindezeket megvizsgáljuk majd és tanulunk a konfliktusok három típusáról is: szemben a világgal/rendszerrel, szemben a másikkal, szemben önmagunkkal.

A kreatív író kurzus vezetője
Ijjas Tamás

 
2003. óta publikál irodalmi folyóiratokban verseket (Holmi, Jelenkor, Alföld, Élet és Irodalom stb.). Öt könyve jelent meg, ebből a Lackfi Jánossal közösen jegyzet A világ legrövidebb meséi című gyermekkönyv a nemzetközi könyvpiacon is elérhető német, francia és bolgár nyelven. 
 
2017-ben az ő kezdeményezésére jött létre a Független Mentorhálózat. Jelenleg szabadúszó: kezdő írókat mentorál, illetve a Lackfi Kreatív Írás csoportban véleményével, tanácsaival segíti a résztvevők fejlődését. 
 
2015. óta foglalkozik improvizációs színházzal, aminek alapjait a Momentán Társulat képzésén sajátította el. Folyamatosan képzi magát különböző színházi workshopokon (pl. Metro Works, Traktor Works). Rövid ideig az Egyszercsak társulat művészeti vezetője volt. 
 
Különösen izgatja a szépirodalom és az improvizációs színház határterületei: szeretne hosszú távon is kísérletezni azzal, hogyan hat az improvizáció irodalmi művek létrehozására, illetve versek, regények, drámák (stb.), hogyan segíthetik a rögtönzés művészetét.” 
 
A mellékelt fotót Kaliczka Gabriella készítette

interjú

Vers és monológ

Színházi podcast egy költő-improvizációs színész stílusáról.

A workshopon megtudhatod

  • Hogyan kell jelenetet improvizálni,
  • Vagy éppen papírra vetni…
  • Miként születik meg egy jó párbeszéd,
  • És hogyan kel majd életre…
  • Milyen trükkökkel lehet feldobni egy jelenetsort,
  • Illetve mik a hatásos monológ írásának titkai.


A tréning ideje:

Április 22., péntek 17-22 óra
Április 23., szombat 10-20 óra
Április 24., vasárnap 10-20 óra

A tréning formája:

A hétvége folyamán két térben fogunk dolgozni elkülönülve, de egymástól mindössze ötpercnyi távolságra. Ez lehetővé teszi, hogy a szünetekben összedolgozzunk és a másik csoport kiegészítésével gyakorlatba helyezzük az elsajátított tudást.

A munkafolyamat a Kodály Körönd közelében két helyszínen, három trénerrel fog működni.

Ár: 25 000 Ft

Április 10.-ig early bird kedvezménnyel 

22 000 Ft.

LIMITÁLT HELY ÁLL RENDELKEZÉSRE