Lecoq színésztréning

Valcz Péterrel

Neked való?

Műfaj: színészmesterség tréning

Nehézségi fokozat: kezdőknek és haladóknak egyaránt

Előfeltétel: nincs

Időbeosztás: hétvégi tömbösített
Szeptember 25. - 26.
10 - 18 óráig, másfél óra ebédszünettel

Háttér

Volt egyszer egy Jacques Lecoq. Neve a világ nagy színészpedagógusainak névsorában szerepel. Ők azok, akik életüket arra tették fel, hogy elődeiket becsatornázva megalkossák saját módszerüket, létrehozták saját iskolájukat, és haláluk után is hatnak az utódaikra. Lecoq iskoláját 1956-ban alapította Párizsban. Két éves képzése nem csak tudásátadás, hanem folyamatos, kíváncsi kutatás. Tanítványaival újragondolták a tragédiát, a kórust, a pantomimet, a commedia dell’artét, megteremtették a buffonok misztikus világát. Jómagam 2008-2010 között végeztem el a párizsi képzést. Ezen a kétnapos workshopon az ő világából kaptok ízelítőt. Most amikor tele vannak a hírek a különböző színészképzésekről, de egy szó sem esik magáról a színészpedagógiáról.

Miről lesz szó?

Lecoq is a testből indult ki. Szerinte a test többet tud a fejnél. Ahogy a gyerek fejlődésében, úgy a színész képzésében is a leghatékonyabb tanulási folyamat az utánzás. Utánozz le magad körül mindent, mi élő és élettelen, szerves és szervetlen, konkrét és elvont, érzéseket, anyagokat, zenét és színeket. Menj a mélyükre, éld át őket, tapasztald meg mit vált ki belőled, milyen érzeteket teremt benned és hozd létre a saját érzés-szótáradat, amiből játszol. A pszichológiai megközelítéssel szemben itt nem kell a sokszor még önmagunk előtt is megfejthetetlen személyiséggel bűvészkedni. Nem kell idecincálni első szakításod emlékét, nagyapáddal való viszonyodat…egyszerűen vizsgáld meg alaposan, hogyan szakad a papír, vajon hogyan ég el egy gyertya…és át fogod tudni élni. A természet ritmusa, dinamikája képtelen hazudni. A természet nem ripacs.

Mivel készülj?

Hozz magaddal kényelmes tréningruhát, vastag zoknit és vizet!

Ár: 25 000 Ft

szeptember 19-ig early bird kedvezménnyel 

22 000 Ft

Valcz Péter

2003–2006 között a Kaposvári Egyetem színművész szakán tanult, Babarczy László osztályában. 2006–2008 között a kaposvári Csiky Gergely Színház tagja volt. Rendezőnek 2008–2010 között a párizsi Jacques Lecoq Nemzetközi Színházi Iskolában tanult. Előbb a KoMa társulattal, majd két évig az ingolstadti Városi Színházban játszott. Magyarországra visszatérve 2016-tól szabadúszó színészként és rendezőként dolgozik.

2016-ban megalapította a Workship nevű független és nemzetközi művészeti kulturális központot, az alkotók egy téma kutatása során a témához kapcsolódó szakértőket hívnak meg egy közös tapasztalatszerzésre, gondolkodásra.

Érdekel a tréning?

Gyere és csatlakozz az alábbi linken: