Zene és fizikalitás

Színésztréning workshop Wlodzimierz Staniewski (OTP Gardzienice) módszere alapján.

 

Neked való?

Műfaj: fizikai színház

Nehézségi fokozat: kezdőknek és haladóknak egyaránt

Előfeltétel: nincs

Időbeosztás: hétvégi tömbösített
Július 25. - 26.
10 - 19 óráig egy óra ebédszünettel

Cél

A kétnapos műhelymunka célja, hogy egy olyan technikát, metódust ismerjenek meg a résztvevők, amelynek segítségével újszerűen közelíthetik meg a drámai szöveget, annak zeneiségét és a mozdulatok kapcsolatát. A munka során egyaránt kísérletezünk a szöveg értelmezésének, különböző zenei dimenzióinak és fizikai megjelenítésének felfedezésével. 

KOMPLEXITÁS

A workshop alkalmával kísérletet teszünk megtalálni a zene, szöveg és mozgás között rejlő ösztönös és intenzív kapcsolatot. Ha egy versre, vagy prózai műre úgy tekintünk mint egy partitúrára, és figyelembe vesszük legjellemzőbb tulajdonságaikat úgy mint hangmagasság, hangszín, hangerő, időtartam, ritmus, izgalmas lehetőségek nyílnak nemcsak a szöveg zeneivé formálása, hanem a zene szöveggé alakítása szempontjából is. Hasonlóképp igaz ez a mozgás és zene nonverbális kapcsolatára, ezért a gyakorlatok fókuszában a társművészetek párhuzamos egyidejűsége és ezek alkalmazása áll.

Mindehhez különböző fizikai improvizációs, zenei, ritmus és ensemble gyakorlatokat alkalmazunk. A testünk és hangunk által fedezzük föl a drámai szövegekben rejlő lehetőségeket.

 

Princípiumok

Szöveg és zeneiség

Célunk kilépni a szöveg eddig ismert, begyakorlott, hétköznapi értelmezéséből, és kutatni annak belső ritmusát. Egyfajta mélyebb értelem, zenei absztraháció után kutatunk, ezzel szűntetve meg a kézenfekő, logikai narratívát. A szöveggel, mint zenei partitúrával játszunk.

Imaginációs gyakorlatok (lelki átélés és testi kifejezés viszonya)

A különböző fizikai gyakorlatok által egyfajta nyitottság és érzékenység alakul ki a színészben arra, hogy hogyan fejezze ki testével kreatív lelki impulzusait. A cél, hogy a munka folyamán a testünk és a mozdulataink váljanak a kijezés elsőszámú eszközeivé. Ezáltal gondolatokat és érzelmeket tudunk közölni, valamint karaktereket, és a közöttük lévő viszonyokat formálhatjuk meg.

Ritmusgyakorlatok

 A gyakorlatok alatt arra koncentrálunk, hogy belső érzelmeink ritmusa hogyan befolyásolja külső tevékenységünk ritmusát, és ez milyen hatással van mozgásunkra, beszédünkre és a csoporton belül viszonyainkra.

Mozgásimprovizáció bottal

 A botot, mint a test, a hang és a psziché lehetséges kiterjesztését használjuk: meghatározza az előadó kapcsolatát a térrel, továbbá fizikális válaszok, reakciók kiváltására inspirálja a gyakorlatban résztvevő többi előadót. A bot és annak használata, manipulációja így a testtudat, valamint a színpadi jelenlétet fejlesztésének eszközévé válik.

Akrobatika

Az akrobatikára épülő gyakorlatok elsősorban a csoporton belüli bizalom kiépítésére szolgálnak. Olyan összetett feladatokat használunk, amelyek során szükséges a csoport magas szintű koncentrációja. Ez hozzájárul a csoport kohéziójához, és közös funkciójának feltérképezéséhez.

Kompozíció/ensemble építés

A csoporton belüli bizalom kialakulása után a csoportkompozíció érzésén dolgozunk, melynek során a kialakult közös dinamika kerül a munka fókuszába.

Imaginációs gyakorlatok

Mihail Csehov módszereinek alkalmazásával. (Lelki átélés és testi kifejezés viszonya)

Levko Esztella

kurzusvezető

Tanulmányait Londonban a Rose Bruford College-ban, valamint Moszkvában a Filmművészeti Egyetemen végezte (ВГИК) színész szakon. Az egyetemet befejezve több európai színházi társulattal dolgozott, többek között a lengyel OPT Gardzienice, az olasz Compagnia Pippo Delbono, az orosz Liquid Teatr, a francia Compagnie Philippe Geny valamint a szlovén ViaNegativa.

Az elmúlt években Magyarországon, Szlovákiában, Lengyelországban, Japánban, Olaszországban valamint Amerikában tartott  trainingeket.

A tréning alapját a lengyel kortárs színház egyik meghatározó alakja, Wlodzimierz Staniewski által kialakított színészképzés alkotja. Fókuszában a színháznak egy olyan formájú megközelítése áll, melyben a gesztus, a mozdulat, az előadó fizikalitása, a szöveg és az élő zene egy plasztikus egészet formál.

Munkácsi Ádám

zenei vezető

Tanulmányait 2011-ben a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán végezte, fuvola szakon.

Főleg kortárs klasszikus valamint improvizatív könnyűzenei műfajokban játszott és zenél jelenleg is.(Anyswing, Innergarden, Song-óra Essentials)

2014-től 2016-ig alkalma nyílt együtt dolgozni a Zéró Balett társulat tagjaival, és zenészként azóta is a társművészetekkel való összefonódásban keresi az alkotási lehetőségeket. Jelenleg a Seven Seconds in the Future zenei kollektíva és a Ziggurat Project összművészeti társulat tagja.

Érdekel a tréning?

Gyere és csatlakozz az alábbi linken: