A tárgyak titkos élete

tárgyanimációs tréning Varsányi Péterrel

Neked való?

Műfaj: tárgyanimációs tréning

Nehézségi fokozat: kezdőknek és haladóknak egyaránt

Előfeltétel: nincs

Időbeosztás: hétvégi tömbösített
November 14-15
10 - 18 óráig másfél óra ebédszünettel

A workshopról

Talán semmi sem különböztet meg minket, embereket annyira az állattól, mint az, ahogyan környezetünkhöz folyamatosan önmagunk tükröződéseként viszonyulunk. A minket körülvevő élettelen dolgokat emberi érzelmekkel, tulajdonságokkal, jelentésekkel ruházzuk fel. Sokszor tudatosan, de még többször tudattalanul. Egyik legősibb mechanizmusunk ez, amely évezredek óta generációról generációra öröklődik. Paradox módon a legkortársibb bábművészeti forma, a tárgyszínház pont erre az ősi tulajdonságunkra apellál.

A tárgyszínház egyszerre merít a bábművészetből, illetve a performansz- és képzőművészetből. Egy olyan tulajdonságunkra épül, amely gyerekkorunkban még mindennapi létezésünk része, de rációközpontú oktatási rendszerünkben, felnőtt világunkban általában perifériára szorul. Pedig a tárgyszínház – pont azért, mert a nyelviségnél ősibb készségünket mozgatja meg – a szövegközpontú, realista színháznál elementárisabb hatásra képes. Másfajta, titkos gondolkodásmód ez – amely csak egy karnyújtásnyira van mindannyiunktól.

Hogyan fogunk dolgozni?

  • a tárgyak titkos élete – a tárgyak tudattalan jelentései
  • Lautrémont boncasztala – versalkotás tárgyakkal
  • etűd dramaturgia – hogyan készítsünk etűdöt?
  • tartalom és forma – a tárgyszínházcsinálás metódusai
  • a tárgyanimáció gyakorlata
  • színpadi feszültség tárgyakkal
  • tárgy és szöveg viszonya a színpadon
  • a stop motion alapjai

Mivel készülj?

Hozz magaddal kényelmes tréningruhát, vastag zoknit és vizet!

Ár: 25 000 Ft

Október 31-ig early bird kedvezménnyel 

22 000 Ft

Varsányi Péter

2017-ben diplomázott a Színház- és Filmművészeti Egyetem színházrendező – bábrendező szakirányán, Csató Kata és Csizmadia Tibor osztályában. Azóta szabadúszó rendezőként és színpadi szerzőként széles színházi spektrumon dolgozik. Rendezett többek közt a Kecskeméti Katona József Színházban, a budaörsi Latinovits Színházban, több alkalommal a Jurányi Házban, illetve az ország számos bábszínházában. A Radnóti Ifjúsági Műhely visszatérő foglalkozásvezetője, amely foglalkozásokon a tárgyszínház dimenzióit kutatja. 2017-ben három hónapot töltött Lengyelországban, az Aleksander Zelwerowicz Színházi Akadémia białystoki bábművészeti karán, ahol a bábanimáció filmes válfajával, a stop motionnel foglalkozott. Szakdolgozatát a Quay testvérek művészi stop motion filmjeiről írta. 2020 óta a Színház- és Filmművészeti Egyetem doktorandusza. Kutatási témája a felnőtteknek szóló népmesebeavató színház, amely a tárgyszínház és a fizikai színház eszközeivel teatralizálja és bontja ki a népmesék szimbólumrendszerét.

Érdekel a tréning?

Gyere és csatlakozz az alábbi linken: